dinsdag 15 januari 2008

Welke route nemen we naar Noorwegen

Welke route nemen we naar Noorwegen.
Bij regelmaat zie ik in het Noorwegenforum vragen over de te nemen route naar Noorwegen.
Deze vraag is lastig te beantwoorden daar hier sprake is van maatwerk, mede gezien het feit de vraag meestal wordt gesteld zonder verdere noodzakelijke informatie.
Desondanks hieronder mijn informatie en ervaringen.
Op de eerste plaats is het van belang te weten hoe de reis gemaakt gaat worden, boot, trein, vliegtuig, of de auto al dan niet voorzien van aanhanger of caravan.
Mijn eigen ervaringen gaan niet verder dan het naar Noorwegen reizen per auto, de ene keer met een enkele auto, de andere keer met een aanhangertje of caravan.
Ik wil me dan ook beperken tot het geven van informatie aangaande het reizen met personenauto, al dan niet voorzien van een aanhanger of caravan.

Welke zaken zijn van belang.
-1
Samenstelling ven het gezelschap, hun leeftijden en hun eventuele beperkingen
-2
Gaat er achter de auto een aanhanger of caravan mee
-3
Door welke landen wil of moet ik rijden, om op mijn eerste adres in Noorwegen te komen
-4
Wil ik onderweg b.v. om de kinderen te plezieren, of de reis een dagje te onderbreken nog even langs LEGOLAND in Denemarken
-5
Of wil ik misschien nog eerst in Denemarken of Zweden, familie, vrienden, of kennissen bezoeken
-6
Zijn de landen Denemarken en / of Zweden onderdeel in de gehele vakantie
-7
Wil ik misschien over de bruggen van Denemarken naar Zweden reizen
-8
Wil ik de overtochten per boot misschien tot een minimum beperken omdat er iemand overgevoelig is voor zeeziekte
-9
Willen we misschien speciaal per boot om aan boord lekker te kunnen eten, en/of te genieten van het entertainment aan boord
-10
Ben ik de enige chauffeur en/of kan iemand mij aflossen en wil ik dat
-11
Is het van belang om mijn reis zo goedkoop mogeijk te houden, en liever veel kilometers te rijden want die kosten me niets i.v.m. leaseauto
-12
Is er misschien sprake van een rondreis via andere landen zoals Denemarken , Zweden, of Finland
-13
Heb ik financiele beperkingen i.b.t. het reizen, of is er een beperking tot het totaal aantal kilometers, huurauto, huur motofiets, huurcamper of anderzins.
-14
Kan, wil of moet ik 's nachts rijden, en wil ik dat
-15
Moet ik om een bepaalde tijd bij een boot zijn, en is dat haalbaar m.b.t. mijn vertrektijd uit Nederland.
-16
Kom ik in Noorwegen op een tijd aan waarop ik nog in mijn "Hytter", vakantiehuis al dan niet op een camping, appartement, of hotel terecht kan
-17
Wat is de goedkoopste manier van reizen, korte bootovertocht, of bijvoorbeeld een lange overtocht met een goede nachtrust en gunstige vertrek en aankomsttijd
-18
Lange overtocht met de boot kan veel brandstof besparen zeker als er achter de auto sprake is van een aanhangwagen of caravan.(brandstofprijzen gaan steeds verder omhoog, in de media wordt nu al gesproken over €. 2,00 per liter)
-19
Heeft u gekeken naar de mogelijkheden tot het afreizen op een andere datum, en of maatschappij, kan heel veel geld besparen

Alle bovenstaande zaken dienen gewogen te worden om tot een goede beslissing te komen

Hoe maken wij zelf onze reis;

Reisgegevens, uitgangspunten, en overige bijzonderheden van het hoe en waarom van op onze manier naar Noorwegen reizen

-1
Zelf hebben wij tot dusver gereisd als echtpaar, als echtpaar met vrienden, als echtpaar met 2 kleinkinderen, maar nooit meer als 4 personen
-2
Wij reizen meestal met de COLORLINE en staken vele malen over van KIEL in Duitsland naar OSLO in Noorwegen met een enkele auto, met een auto en 6,20 meter lange caravan die hoger is als de standaardhoogte, en met een auto en aanhangwagentje
-3
Wij maakten ook de overtochten van FREDERIKSHAVEN in Denemarken naar Oslo in Noorwegen, en ook vanuit Denemarken HIRSTHALS naar KRISTIAANSAND in het zuiden van Noorwegen
-4
Gezien onze leeftijd beiden rond de 65 jaar willen we niet meer 's nachts reizen en bijvoorkeur een normale nachtrust hebben
-5
Het verschil in kilometers te rijden tussen de vertrekplaatsen KIEL in Duisland en FREDERIKSHAVEN in Denemarken bedraagt een ongevere 400 kilometer, en deze kan je zonodig vertalen naar het verschil in kosten tussen de overtochten tussen KIEL en OSLO en het verschil tussen FREDERIKSHAVEN en OSLO
-6
Gedurende de heen of terugreis naar Noorwegen nog een tussenstation inbouwen in de vorm van een hotel is aan ons dan ook niet besteed om meerdere reden w.o. de kosten
-7
Wij geven de voorkeur aan in een keer door te reizen naar onze bestemming in Noorwegen welke is gelegen een 200 honderd kilometer noord westelijk van OSLO. met name in het UVDAL (plaatsje ROBBERG) waar we onze toercaravan hebben staan.

Hoe reizen we nu van Nederland naar Noorwegen en waarom

Wij komen uit de omgeving van Den-Haag en hebben diverse mogelijkheden m.b.t. het reizen naar Noorwegen uitgeprobeerd.
Wij hebben dan ook gekozen voor de overtocht van KIEL in Duitsland naar OSLO in Noorwegen.
In de eerste plaats omdat de afstand van DENHAAG naar KIEL in relatie tot de vertrektijd van de schepen van de COLORLINE goed te overbruggen is, en betrekkelijk risicoloos m.b.t. eventuele files onderweg
Bij een vertrek om bijvoorbeeld 's morgens 06.00 uur uit de omgeving van DENHAAG zijn we gemakkelijk om 13.00 uur in KIEL (Duitsland) waar een van de twee nieuwe schepen van de COLORLINE ten 14.00 uur vertrekt.("Color Festival" in 2007 in gebruik genomen of de nieuwste 2008 in gebruik genomen "Color Magic")
Aan boord hebben dan diegene die het schip nog niet kennen alle gelegenheid om het schip te verkennen, de winkeltjes te bekijken, ergens te luisteren naar live muziek, ergens een drankje te drinken in een van de hiertoe meerdere lokaties, bij mooi weer op dek te kijken of van de zon te genieten, en of te luieren, of gewoon in zijn hut een tukkie te doen, kortom er zijn mogelijkheden te over.
Indien u gebruik wil maken van een buffet, of in het bediende restaurant wil dineren, zou ik dat gelijk bij het aan boord gaan bespreken, daar je dan nog kan kiezen voor de eerste of de tweede shift, en misschien nog een plekje bij het raam te reserveren is.
Op het afgesproken tijdstip maken wij dan gebruik van het door ons besproken Scandinavische lopende buffet, welke onze voorkeur behoeft, en een absolute aanrader is.
Zoals eerder genoemd is er ook een bediend restaurant, en zijn er ook meerder mogelijkheden voor de kleinere beurs in de vorm van cafetaria achtige constructies, of misschien het pizza restaurant, maar alles op vrijwillige basis, u bent niets verplicht dan alleen het nemen van een hut op de overtochten van KIEL naar OSLO en VISA VERSA.
Na het eten gaan we meestal naar een der meerdere lokaties waar levende muziekoptredens zijn, om te luisteren naar een eveneens meestal goede band, maar er is werkelijk van alles te doen aan boord welke het reizen per COLORLINE tot een MINICRUISE maken gelijkend op een echte CRUISE.
Er zijn speelautomaten, er is entertainment, er zijn een casino, bioscoop, internetcafe, winkels, supermarkt, etc, etc.
Kinderen worden zeker niet vergeten, en in de vakantie perioden nog sterker, is er ook van alles te doen, SHOWTIME voor kinderen, optredens van goochelaars, Clowns, spelletjes onder begeleiding, ballenbak voor de allerkleinsten.
Daar we zoals eerder gesteld toch vroeg van huis gingen gaan wij meestal na SHOWTIME (het optreden van een wat grotere artiest(e) naar ons bedje toe, en is het meestal zo rond 24.00 uur.
We slapen dan tot de andere morgen 07.00 uur, dus is er sprake van een normale nachtrust, toilet, scheren, douche, etc, etc
Vanaf 07.00 uur wederom een uitgebreid ontbijt met alles er op en er aan, (gekookte eieren hard of zacht, gebakken eieren, roerei, gebakken aardappelen, uitgebakken spek, diverse soorten brood en nog veel meer beleg in alle soorten om zo nog maar wat te noemen, dus weer feest.
Na het ontbijt is er nog ruimschoots voldoende tijd om het OSLOFJORD steeds smaller te zien worden en uiteindelijk het afmeren van het schip te volgen vanaf een van de dekken
Dan naar de auto's en om 10.30 uur staat u op Noorse bodem en aan de rand van de stad.
Even nog de douane, gaat meestal heel snel, en zelf nooit en in geen enkele vorm last van gehad, meestal heel vriendelijk.
Wij rijden dan nog een half uurtje in de drukte van de grote stad OSLO, om vervolgens de rest van onze vakantie te genieten van rust, ruimte en het verder heerlijke Noorwegen.
Na ongeveer twee uur rijden, het is dan 12.30 - 13.00 uur, en zijn dan in UVDAL (RODBERG) waar we onze caravan hebben staan.
Maken dan in een paar uurjes onze caravan weer bewoonbaar voor korte of langere tijd, en dan is het wederom een normale dag, en is het de daarop volgende dagen alleen nog maar genieten van het land en de bevolking die ons zo geliefd zijn.

Terugreis,

Wordt door ons gemaakt op dezelfde wijze.
Vanaf onze standplaats, de camping UVDAL-RESORT een tiental kilometers voorbij RODBERG en richting GEILO, is het een 2 a 2,5 uur rijden naar de colorline in OSLO.
Als we om 13.00 uur in OSLO willen zijn, moeten we dus om 10.30 uur vertrekken vanaf de camping, om er ruimschoots op tijd te zijn.
Van tijd tot tijd vertrekken we een paar uurtjes vroeger om nog even OSLO aan te doen.
Aanraders, Olympische skischans "HOLMENKOLLEN", het beeldenpark "VIGELANDPARK" en misschien nog even het koninklijkpaleis.
Deze bezoekjes vragen niet zoveel tijd, en kunnen misschien nog een aanvulling betekenen op uw bezoek aan Noorwegen.

BOVENSTAANDE ZAKEN GEVEN EEN BEELD VAN ONZE AANPAK M.B.T. HET REIZEN NAAR NOORWEGEN, MAAR ER ZIJN VEEL MOGELIJKHEDEN ZOALS IK EERDER AAN HEB GEGEVEN, MAAR MAAK VAN UW PLANNING GEEN HAASTWERK.

www.colorline.com Overtocht o.a. naar Noorwegen
www.colorline.no Overtocht o.a. naar Noorwegen
www.noorwegen.pagina.nl Algemene informatie over van alles en nog wat
www.noorwegen.org Algemene informatie over van alles en nog wat
www.fjordline.no Overtocht o.a. naar Noorwegen
www.stenaline.com Overtocht o.a. naar Noorwegen
www.stenaline.no Overtocht o.a. naar Noorwegen
www.siljaline.com Overtocht naar Finland
www.anwb.nl Algemene reisinformatie en routeplanner

maandag 14 januari 2008

Hardangervidda in de winter


Hardangervidda is het grootste bergplateau van noord Europa en een groot nationaal natuurgebied in Noorwegen welk elk jaar door vele tienduizenden toeristen wordt bezocht om verschillende redenen.
De een komt niet verder als het doorkruisen van het natuurgbied met de auto, terwijl de ander dit zelfde doet met de fiets, of zelfs wandelend.
Anderen gaan van de hoofdweg af, gaan werkelijk wandelend of met de mountainbike de hoogvlakte in, en vaak voor vele dagen en nachten.
In de winter is de hoogvlakte stil en verlaten, met name om reden dat er zeer lage temperaturen voor kunnen komen, tot zelfs min 40 graden Celsius, en er erg veel sneeuw valt.
Toch is de Hardangervidda in de winter open, althans de hoofdweg (weg nummer 7) welke loopt van GEILO naar EIDFJORD, daar deze weg van (groot) economisch belang is, naast het feit dat er honderden kilometers omgereden zouden moeten worden om van GEILO naar EIDFJORD te komen of andersom.
Het open zijn van de verbindingsweg tussen de twee eerder genoemde plaatsen moet onder voorbehoud gezien worden, daar sneeuwval de weg door de VIDDA totaal onbegaanbaar gemaakt kan hebben.
Aan beiden zijde van de VIDDA is dan ook een opstelplaats voor motorvoertuigen gemaakt zoals we die in Nederland kennen bij veerdiensten.
Als de doorgang door de VIDDA te gevaarlijk is door zware sneeuwval, dan is de slagboom dicht, en knipperen er rode lampen.
Het is dan opstellen zoals we in Nederland kennen bij veerdiensten, en verder afwachten wanneer de sneeuwschuivers de weg vrij gaan maken, en bij regelmaat geassisteerd door grote sneeuwblazers, welke de sneeuw vele tientallen meters de lucht in blazen. Dit laatste is te vergelijken met de waterstraal van grote blusboten en de havens van Rotterdam en Amsterdam.
Het kan zelfs voorkomen dat de combinatie van sneeuwval en sterke wind het voor de sneeuwmachines ook niet meer werkzaam is, en dat er op beter weer gewacht zal moeten worden.
Bij het doorkruisen van de VIDDA is het dan ook altijd raadzaam om warme kleding en schoeisel te dragen, dekens mee, waxinelichtjes of kaarsen kunnen wonderen doen tegen de koude, en een volle brandstoftank kan de moter van de auto doen blijven draaien, en het interieur van de auto nog enigzins doen verwarmen.
Bovendien is het verstandig de automotor bij extreme koude niet uit te zetten daar je je af kan vragen of hij b.v. na uren nog aan de gang is te krijgen. Een jerrycan met extra brandstof meenemen is zeker niet onverstandig, daar het lang zou kunnen duren voordat er verder gereden zou kunnen worden is wat eten en drinken nooit een overbodige luxe.
Ondanks de berichten hierboven, ben ik in 2005 met mijn schoonzoon de VIDDA doorgereden, bij een buitentemperatuur van minus 25 graden, op dat moment was de VIDDA open, we reden met een VOLVO stationcar V.70 diesel, op nieuwe winterbanden, er was geen zuchtje wind waardoor de koude niet werd opgemerkt, en we hadden een stralend blauwe hemel, en we hebben hier verschrikkelijk van genoten.
Verschillende malen zijn we uit de auto geweest, en door het ontbreken aan wind leek het totaal niet koud, en konden we volstaan met slechts een dikke trui. Beiden hebben we dit ervaren als de mooiste autorit van ons leven, en we hebben het er nog bij regelmaat over.
Minimaal zijn winterbanden in Noorwegen onontbeerijk maar nog beter zijn spijkerbanden welke ook in Noorwegen op de nominatie staan verboden te worden.
Beiden hebben we dit ervaren als de mooiste autorit van ons leven, en we hebben het er nog bij regelmaat over.
Eind Oktober 2006 maakten ik de rit door de VIDDA nog een keer, nu met mijn echtgenote en mijn beiden kleinkinderen Britt toen 14 jaar en Lars toen 10 jaar.
De eerste sneeuw viel net, de hele VIDDA was maagdelijk wit, en iedereen was onder de indruk en stil
Beiden ritten door de VIDDA hebben een dusdanige indruk achter gelaten dat we dezelfde rit in Maart 2008 weer gaan doen, weer met mijn schoonzoon, een vriend van mijn schoonzoon, en eenvriend van mij welke voor het eerst een weekje in September 2007 in Noorwegen was, en na een weekje al helemaal onder de indruk is gekomen van dit prachtige land
We hopen dan op minder mooi weer, en waar we hopen verplicht te worden om achter de sneeuwmachines te moeten rijden.
Waarschijnlijk moet je er een beetje gek voor zijn om zoiets te ondernemen, en dat zijn we dan ook, maar als je van de winter en Noorwegen houdt, dan moet je dit een keer gedaan hebben.
Ik hoor het wel als u het zelf een keer heeft gedaan.
Gaat u vroeg met zomervacantie, b.v. Mei of Juni, dan ligt de VIDDA geheel onder de sneeuw en krijgt u ook een uitstekende indruk van de winter in Noorwegen.

Bij de foto: Opstelplaats aan de zijde van het wintersportplaatsje GEILO.
Het betreft hier een beeld van de webcam welke dag en nacht, en elke 15 minuten een plaatje maakt van genoemde opstelplaats.
Zelf kunt u de actuele beelden oproepen door onderstaand te handelen;
Type in www.rallervegen.com
Ga naar de mogelijkheid van KAMERA / VAERSTASJON en kies voor HAUGASTOL 2, en u ziet hetzelfde plaatje als op de foto echter vrij aktueel en maximaal 14 minuten oud.
HAUGASTOL 3 is vanaf de zelfde toegang naar de vidda echter een andere camera en positie.
HAUGASTOL 1 laat een compilatie zien van in het totaal 28 camera's
Tot besluit is er nog het weerstation (VAERSTASJON), welke heel veel aktuele informatie geeft over temperatuur, belevingstemperatuur, windsnelheid, hoek waaruit de wind waait, etc, etc.
De site geeft verder wat indrukken van de door mij en velen met mij zo geliefde HARDANGERVIDDA.
HAUGASTOL is een toeristencentrum aan de zijde van de HARDANGERVIDDA aan welke het plaatsje GEILO ligt.
Van GEILO naar het toeristencentrum HAUGASTOL is een afstand van 24 kilometer.
Onderweg tussen GEILO en het toeristencentrum HAUGASTOL, komt u langs het hotel-restaurant "JON'S KRO" welk gelegen is aan de rechterzijde van de weg, een absolute aanrader voor minmaaal een kop koffie, en uitermate stijlvol ingerichte gelegenheid die ook in de winter is geopend.
Jon's Kro Tuftelia
Telefoon +4732090206
Bezoekadres 3580 GEILO
Postadres Postboks 136 3581 GEILO
E.mail: sletto@online.no
Gaat u er voorbij dan komt u de volgende 100 kilometer niets meer tegen
Het toeristencentrum is te bereiken onder onderstaande informatie;
Telefoon +4732087674
Fax +4732087564
Mailinfo mail@haugastol.no