zondag 13 juli 2008

JOSTEDALBREEN - BRIKSDALEN en Olden Gytri camping


href="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEigfZs0ut1r33UxTBygO5kkMXC34HxYoq0D931ffZuauzO9YRoAWJRaq007In5dWuObx-CNkzZdo3ErihSePu6Xge_sWMz1kNpw8zLqm3g9nrPBN2Iyznc6nUbpPHc41qX7a6ES6JDDlHY/s1600-h/Foto's+Rob+6+Juni+2008+o.a.+Camping+in+beeld+-+JOSTEDALBREEN+142.jpg">
De OLDEN GYTRI CAMPING is gelegen aan de weg van OLDEN naar de JOSTEDALBREEN - BRIKSDALEN en er absoluut een van het betere soort.
Het betreft hier een 3 sterren camping welke geleid wordt door een jong echtpaar HILDEGUNN FUHR en JOHN GYTRI met hun nog schoolgaande dochter MARIAN.
Het feit dat het hier een voor een aantal mensen slechts drie sterren camping betreft heeft niets te maken met de orde en netheid, en kwaliteit van de camping, maar alles met het ontbreken van voorzieningen als een zwembad, restaurant en dat soort zaken welke extra sterren opleveren, en bij een lang verblijf door veelal mensen met kinderen, als extra van belang worden geacht.
Ondanks het ontbreken van bovenvernoemde extra voorzieningen welke het aantal sterren ten goede komt, is er veel wat deze camping zo leuk maakt;
- De eigenaresse en haar echtgenoot zijn respectievelijk een echte gastheer en gastvrouw, goedlachs en uitermate behulpzaam,
- De camping heeft een verschrikkelijk mooi uitzicht op de gletscher, welke nog 15 minuten rijden van de camping verwijderd ligt,
- Er zijn mogelijkheden tot vissen (wel even een vergunning kopen !)
- Er is de mogelijkheid tot het huren van een bootje,
- Er is een speeltuin voor de kinderen,
- U kunt de tent en of caravan op meerdere hoogte niveau's neerzetten,zodat u vanaf haast alle plaatsen zicht op de gletscher heeft,
- Er staan overal op de camping keurig geschilderde en goed onderhouden tuinbanken welke plaats bieden aan 4 tot 6 personen,
- De camping heeft een professionele wasmachine en droger (uiteraard tegen betaling)
- Er is een mogelijkheid zelf te koken in een keuken van de camping,
- Er zijn naar schatting een maximaal 50 plaatsen voor campers, caravans, en tenten,dus een niet zo grote camping welke altijd een wat meer gevoel van gezellgheid geeft,
- Er worden wat chips, snoep,ijs, en aanzichtkaarten verkocht bij de receptie, maar stelt u zich hier niet te veel van voor,
- Er is een gratis WIFI draadloze verbinding met internet (vraag bij de receptie even de toegangscode,
- Er is een paar kilomter verderop de mogelijkheid tot een rondvaart, u komt er voorbij op de weg naar de Olden Gytri Camping
- Elke dag is er een NEDERLANDSE courant, (uitgeprinte versie van internet)
- Er is een publikatiebord met het nodige aan folders en interessante wetenswaardigheden,
- Er is een moderne voorziening voor campers om afvalwater te storten en schoon water in te nemen,
- De camping ziet er heel gezellig aangekleed uit, zeer goed gras, en eveneens goed onderhouden, en leuk aangekleed met bloemetjes en plantjes,
- Bij een langer verblijf krijgt men meestal een dag korting waar je niet eens om hoeft te vragen,
- In het nabij gelegen dorpje OLDEN (10 kilometer, maar u kwam er reeds langs op de weg naar de camping)zijn alle noodzakelijke boodschappen te verkrijgen, is er een PIN automaat, bovendien wordt het plaatsje, en zeker in de zomer maanden vrijwel dagelijks aangedaan door de grootste en nieuwste cruiseschepen welke zeker een bezienswaardigheid zijn.
- De camping beschikt over een drietal te huren z.g "HYTTER" welke netjes schoon en goed onderhouden zijn.(zie website voor www.oldencamping.com en de prijzen hiervan)

De camping wordt veel gebruikt als camping voor mensen die het land doortrekken en natuurlijk ook bij de gletscher geweest willen zijn.
De gletscher(tong) is te bezoeken middels gebruikmaking van een soort golfwagentjes, maar heeft u een normale conditie, dan is het op eigen kracht zeker goed te doen, en vraagt het bereiken van de gletschertong een wandeltijd van ongeveer 45 minuten.
De gletscher is ook te bezoeken voor gletscherwandelingen waarvoor u zich terplekke kunt aanmelden.
Bij de gletscher is een grote en goed uitgeruste souvenirshop waar door het personeel meerdere talen wordt gesproken.
Boeken ook in de Nederlandse taal zijn er verkrijgbaar
Ik verzeker een ieder dat de eigenaresse dagelijks douche's toiletten en keuken minitieus schoonmaakt.
Kortom het is zeer goed toeven op deze camping.
Uitdrukkelijk wil ik vermelden dat schrijver dezes geen enkel commerciele belang heeft bij deze camping. Wel vinden we het leuk als de eigenaren het werk wat ze in deze camping gestoken hebben, beloond zien door een goede bezetting van hun camping, in het toch al korte seizoen wat ook op dit deel van Noorwegen van toepassing is.
Jammer genoeg sluit de camping eind September, en zeker gezien het feit dat gletschers en Noorwegen in het algemeen ook in de winter heerlijk zijn om te bezoeken.

Olden Camping Gytri

Oldedalen 6788 Olden, Noorwegen
Telefoon: +4757875934
Telefax: +4757875934
E.mail post@oldencamping.com
Website: www.oldencamping.com

NAF camping
ANWB camping
Camping met vele erkenningen van Europesche zusterorganisaties, caravan, camper, motorclubs, en overige relevante clubs

Opening: 1 mei - 15 september

Eigenaren: John Arild Gytri, Hildegunn Fuhr

Olden Gytri camping

De Olden Gytri camping is gelegen aan de weg naar de JOSTEDALBREEN -BRIKSDALEN en er absoluut een van het betere soort.
Het betreft hier een 3 sterren camping welke geleid wordt door een jong echtpaar met een nog schoolgaande dochter Marian.
Het feit dat het hier een drie sterren camping betreft heeft niets te maken met de orde en netheid op de camping, maar alles met het ontbreken van voorzieningen als een zwembad, restaurant en dat soort zaken welke een lang verblijf voor veelal mensen met kinderen als extra van belang vinden.
Desondanks is er veel wat deze camping zo leuk maakt;
- De eigenaresse en haar echtgenoot zijn respectievelijk echte gastheer en gastvrouw, goedlachs en uitermate behulpzaam,
- De camping heeft een verschrikkelijk mooi uitzicht op de gletscher welke nog 15 minuten rijden van de camping verwijderd ligt,
- Er zijn mogelijkheden tot vissen (wel even een vergunning kopen he)
- Er is de mogelijkheid tot het huren van een bootje,
- Er is een speeltuin voor de kinderen
- U kunt de tent en of caravan op meedere hoogte niveau's neerzetten,
- Er staan overal op de camping tuinbanken welke plaats bieden aan 4 tot 6 personen,
- De camping heeft een professionele wasmachine en droger (uiteraard tegen betaling)
- Er is een mogelijkheid zelf te koken in een keuken van de camping,
- Er zijn naar schatting een maximaal 50 plaatsen voor campers, caravans, en tenten,
- Er worden wat chips, snoep en ijs verkocht bij de receptie, maar stelt u zich hier niet te veel van voor,
- Er is een gratis WIFI verbinding met internet (vraag bij de receptie even de toegangscode,
- Er is een mogelijkheid tot een rondvaart,
- Elke dag is er een NEDERLANDSE courant, (uitgeprinte versie van internet)
- Er is een publikatiebord met het nodige aan folders en interessante wetenswaardigheden,
- Er is een moderne voorziening voor campers om afvalwater te storten en schoon water in te nemen,
- De camping ziet er heel gezellig aangekleed uit, zeer goed gras, en eveneens goed onderhouden, en leuk aangekleed met bloemetjes en plantjes,
- Bij een langer verblijf krijgt men meestal een dag korting waar je niet eens om hoeft te vragen,
- In het nabij gelegen Olden zijn alle noodzakelijke boodschappen te verkrijgen, bovendien wordt het plaatsje en zeker in de zomer maanden vrijwel dagelijks aangedaan door de grootste en nieuwste cruiseschepen welke zeker een bezienswaardigheid zijn.

De camping wordt veel gebruikt als camping voor mensen die het land doortrekken en natuurlijk ook bij de gletscher geweest willen zijn.
Het feit dat veel mensen hier slechts een nacht staan zou het voor de eigenaren makkelijker maken om diverse zaken niet zo serieus te nemen w.o. bijvoorbeeld de schoonmaak van de toiletvoorzieningen, keuken en wasgelegenheid, maar ik verzeker een ieder dat de eigenaresse dagelijks alles minitieus schoonmaakt.

Noorwegen, en besneeuwde Hardangervidda Maart 2008

Het is 18 augustus 2007 als we met onze schoonzoon, dochter en hun kinderen bij hun vrienden Leo en Jane in Limburg zijn, en Leo de vriend van onze schoonzoon zo in het algemeen vraagt "Wanneer gaan we naar Noorwegen"
Ja gezien mijn eerdere en vele ervaringen in Noorwegen, en ook die van onze schoonzoon Gerrit is dit "De kat op het spek binden" zoals men dat wel pleegt te noemen.
De vrouwen worden geraadpleegd, er komen geen negatieve reacties wat wij intrepeteren als "Wie zwijgt stemt toe", en de reis staat voor ons dan ook vast.
Ik spreek af de kosten te gaan uitzoeken, en gezameljk besluiten dat we nog een vierde man zullen vragen mee te gaan, in de persoon Arjan een vriend van mij, en tevens een vriend van Gerrit onze schoonzoon.
De inschatting omtrent Arjan is, dat Leo de vriend van Gerrit welke elkaar dan nog niet kennen, binnen het geplande gezelschap zeker goed met elkaar kunnen opschieten.
Arjan wordt gevraagd voor de ruim een week durende reis, stemt gelijk toe, wil zelfs heel graag mee, en zeker gezien zijn eerste ervaring met Noorwegen in de zomer van 2007.
Wat betreft de spelers voor de reis is nu alles rond, dus nu de reis en de kosten plannen. Gerrit onze schoonzoon stelt zijn auto ter beschikking, en de kosten van brandstof voor zijn rekening.
We besluiten met de COLORLINE vanuit KIEL te vertrekken, en na veel zoeken, en heen en weer mailen wordt de vertrekdatum vastgesteld op 14 maart 2008, om terug te komen op 21 maart 2008. In deze data vallen alle belangen van een ieder samen.
Voors kunnen we de kosten van de overtocht beperkt houden, daar we kunnen boeken op basis van een "super-spaarpakket" wat vaak met een dag verschil in vertrekdatum honderden euro's kan verschillen.
Inmiddels liggen zaken als het gezelschap, de auto, en de overtocht vast.
Even overwegen we nog om gebruik te maken van onze caravan welke in het UVDAL-Resort staat, maar daar we geen ervaring hebben met het verblijf in een caravan in de winter valt het besluit een bungalow te huren in het UVDAL-RESORT nabij Rodberg.
Hiertoe worden de eigenaren van het genoemde resort AUD en KNUT per e.mail geraadpleegd omtrent de kosten en de mogelijkheden.
Na het verkrijgen van deze informatie is het weer volop over en weer mailen met de spelers in de geplande reis.
Dit vraagt toch nog wel even tijd, maar na enkele weken wordt de reis vastgelegd in de vorm van boekingen voor de COLORLINE en de BUNGALOW in het UVDAL-RESORT.
Een laatste en leuk feit is dat we de overtocht gaan maken met de twee nieuwste schepen an de COLORLINE t.w. de "COLOR MAGIC" (de allernieuwste) en de "COLOR FESTIVAL"
De plannen voor wat we gaan doen worden voorgesteld en overlegd.

NORWAY THERE WE COME.

In de nacht van 14 op 15 maart 2008 slaapt Arjan bij ons, en is Leo reeds per trein naar Gerrit gekomen, daar we op 15 Maart vroeg moeten vertrekken om op tijd in Kiel (Duitsland) te kunnen zijn, van waaruit we om 14.00 uur vertrekken naar OSLO.
Op 15 maart 2008 ten 06.00 uur vertrekken we gevierenlijk uit Zoetermeer naar Kiel.
Leo en Arjan zijn al snel aan elkaar gewaagd, zoals verwacht, en de reis naar Kiel verloopt voorspoedig, zonder wat voor narigheid dan ook.
Op de kade van de COLORLINE ligt de zeereus COLOR MAGIC wat een veerboot is maar een cruiseschip lijkt reeds op ons te wachten.
Inchecken is een fluitje van een cent, en dan is het wachten op het aan boord mogen gaan.
Het weer is goed, en daarom banjeren we over de kade om de buitenkant van de voor ons allemaal nieuwe "MAGIC" te kunnen bewonderen.
We zijn het eens, imposant, groot, modern, en waar gaat het heen met de ontwikkeling van dit soort schepen.
Na het aan boord gaan zoeken we onze hut op, en boeken we het diner, daarna is de tijd aan ons, waarvan in dagsituatie veel gebruik wordt gemaakt van de "Panorama" bar
waar een ieder het goed toeven vindt.
Allemaal bekijken we het niewe schip, soms gevierenlijk soms met z'n tweeen of alleen.
Er worden veel, wat zeg ik, heel veel foto's geschoten door Leo, Arjan, en schrijver dezes.
Het diner laat een ieder zich smaken, en hoe kan het ook anders, je kan echt spreken van elk wat wils. In de avond gaan we naar het cabaret in het theater van het schip.
De vier meiden en vier jongens die in een ongeveer een uur durende show stukjes doen uit musicals valt dermate in de smaak dat ook hun tweede optreden door ons wordt bezocht. In dit geheel mogen we ook de nog zeer joge gordijnartieste niet vergeten.
Na afloop gaan de grote jongens nog naar de discotheek, maar ondergetekende haakt af.
De andere morgen om 07.00 uur worden we geport door een telefoon of door de scheepsomroep ik weet het niet meer.
Het ontbijt, wat moet ik er meer over schrijven, laten we ons wederom smaken, en dat kan ook niet anders want er is werkelijk van alles, van gebak tot uitgebakken spek en aardappeltjes tot diverse kaas en worstsoorten tot allelei toetjes en zalm, kortom wederom fantastisch.
Het is precies 10.00 uur als we debarkeren in OSLO.
Na de douane rijden we door naar het UVDAL-RESORT, en maakt een ieder kennis met besneeuwd Noorwegen tussen OSLO en het UVDAL-RESORT te RODBERG.

dinsdag 15 januari 2008

Welke route nemen we naar Noorwegen

Welke route nemen we naar Noorwegen.
Bij regelmaat zie ik in het Noorwegenforum vragen over de te nemen route naar Noorwegen.
Deze vraag is lastig te beantwoorden daar hier sprake is van maatwerk, mede gezien het feit de vraag meestal wordt gesteld zonder verdere noodzakelijke informatie.
Desondanks hieronder mijn informatie en ervaringen.
Op de eerste plaats is het van belang te weten hoe de reis gemaakt gaat worden, boot, trein, vliegtuig, of de auto al dan niet voorzien van aanhanger of caravan.
Mijn eigen ervaringen gaan niet verder dan het naar Noorwegen reizen per auto, de ene keer met een enkele auto, de andere keer met een aanhangertje of caravan.
Ik wil me dan ook beperken tot het geven van informatie aangaande het reizen met personenauto, al dan niet voorzien van een aanhanger of caravan.

Welke zaken zijn van belang.
-1
Samenstelling ven het gezelschap, hun leeftijden en hun eventuele beperkingen
-2
Gaat er achter de auto een aanhanger of caravan mee
-3
Door welke landen wil of moet ik rijden, om op mijn eerste adres in Noorwegen te komen
-4
Wil ik onderweg b.v. om de kinderen te plezieren, of de reis een dagje te onderbreken nog even langs LEGOLAND in Denemarken
-5
Of wil ik misschien nog eerst in Denemarken of Zweden, familie, vrienden, of kennissen bezoeken
-6
Zijn de landen Denemarken en / of Zweden onderdeel in de gehele vakantie
-7
Wil ik misschien over de bruggen van Denemarken naar Zweden reizen
-8
Wil ik de overtochten per boot misschien tot een minimum beperken omdat er iemand overgevoelig is voor zeeziekte
-9
Willen we misschien speciaal per boot om aan boord lekker te kunnen eten, en/of te genieten van het entertainment aan boord
-10
Ben ik de enige chauffeur en/of kan iemand mij aflossen en wil ik dat
-11
Is het van belang om mijn reis zo goedkoop mogeijk te houden, en liever veel kilometers te rijden want die kosten me niets i.v.m. leaseauto
-12
Is er misschien sprake van een rondreis via andere landen zoals Denemarken , Zweden, of Finland
-13
Heb ik financiele beperkingen i.b.t. het reizen, of is er een beperking tot het totaal aantal kilometers, huurauto, huur motofiets, huurcamper of anderzins.
-14
Kan, wil of moet ik 's nachts rijden, en wil ik dat
-15
Moet ik om een bepaalde tijd bij een boot zijn, en is dat haalbaar m.b.t. mijn vertrektijd uit Nederland.
-16
Kom ik in Noorwegen op een tijd aan waarop ik nog in mijn "Hytter", vakantiehuis al dan niet op een camping, appartement, of hotel terecht kan
-17
Wat is de goedkoopste manier van reizen, korte bootovertocht, of bijvoorbeeld een lange overtocht met een goede nachtrust en gunstige vertrek en aankomsttijd
-18
Lange overtocht met de boot kan veel brandstof besparen zeker als er achter de auto sprake is van een aanhangwagen of caravan.(brandstofprijzen gaan steeds verder omhoog, in de media wordt nu al gesproken over €. 2,00 per liter)
-19
Heeft u gekeken naar de mogelijkheden tot het afreizen op een andere datum, en of maatschappij, kan heel veel geld besparen

Alle bovenstaande zaken dienen gewogen te worden om tot een goede beslissing te komen

Hoe maken wij zelf onze reis;

Reisgegevens, uitgangspunten, en overige bijzonderheden van het hoe en waarom van op onze manier naar Noorwegen reizen

-1
Zelf hebben wij tot dusver gereisd als echtpaar, als echtpaar met vrienden, als echtpaar met 2 kleinkinderen, maar nooit meer als 4 personen
-2
Wij reizen meestal met de COLORLINE en staken vele malen over van KIEL in Duitsland naar OSLO in Noorwegen met een enkele auto, met een auto en 6,20 meter lange caravan die hoger is als de standaardhoogte, en met een auto en aanhangwagentje
-3
Wij maakten ook de overtochten van FREDERIKSHAVEN in Denemarken naar Oslo in Noorwegen, en ook vanuit Denemarken HIRSTHALS naar KRISTIAANSAND in het zuiden van Noorwegen
-4
Gezien onze leeftijd beiden rond de 65 jaar willen we niet meer 's nachts reizen en bijvoorkeur een normale nachtrust hebben
-5
Het verschil in kilometers te rijden tussen de vertrekplaatsen KIEL in Duisland en FREDERIKSHAVEN in Denemarken bedraagt een ongevere 400 kilometer, en deze kan je zonodig vertalen naar het verschil in kosten tussen de overtochten tussen KIEL en OSLO en het verschil tussen FREDERIKSHAVEN en OSLO
-6
Gedurende de heen of terugreis naar Noorwegen nog een tussenstation inbouwen in de vorm van een hotel is aan ons dan ook niet besteed om meerdere reden w.o. de kosten
-7
Wij geven de voorkeur aan in een keer door te reizen naar onze bestemming in Noorwegen welke is gelegen een 200 honderd kilometer noord westelijk van OSLO. met name in het UVDAL (plaatsje ROBBERG) waar we onze toercaravan hebben staan.

Hoe reizen we nu van Nederland naar Noorwegen en waarom

Wij komen uit de omgeving van Den-Haag en hebben diverse mogelijkheden m.b.t. het reizen naar Noorwegen uitgeprobeerd.
Wij hebben dan ook gekozen voor de overtocht van KIEL in Duitsland naar OSLO in Noorwegen.
In de eerste plaats omdat de afstand van DENHAAG naar KIEL in relatie tot de vertrektijd van de schepen van de COLORLINE goed te overbruggen is, en betrekkelijk risicoloos m.b.t. eventuele files onderweg
Bij een vertrek om bijvoorbeeld 's morgens 06.00 uur uit de omgeving van DENHAAG zijn we gemakkelijk om 13.00 uur in KIEL (Duitsland) waar een van de twee nieuwe schepen van de COLORLINE ten 14.00 uur vertrekt.("Color Festival" in 2007 in gebruik genomen of de nieuwste 2008 in gebruik genomen "Color Magic")
Aan boord hebben dan diegene die het schip nog niet kennen alle gelegenheid om het schip te verkennen, de winkeltjes te bekijken, ergens te luisteren naar live muziek, ergens een drankje te drinken in een van de hiertoe meerdere lokaties, bij mooi weer op dek te kijken of van de zon te genieten, en of te luieren, of gewoon in zijn hut een tukkie te doen, kortom er zijn mogelijkheden te over.
Indien u gebruik wil maken van een buffet, of in het bediende restaurant wil dineren, zou ik dat gelijk bij het aan boord gaan bespreken, daar je dan nog kan kiezen voor de eerste of de tweede shift, en misschien nog een plekje bij het raam te reserveren is.
Op het afgesproken tijdstip maken wij dan gebruik van het door ons besproken Scandinavische lopende buffet, welke onze voorkeur behoeft, en een absolute aanrader is.
Zoals eerder genoemd is er ook een bediend restaurant, en zijn er ook meerder mogelijkheden voor de kleinere beurs in de vorm van cafetaria achtige constructies, of misschien het pizza restaurant, maar alles op vrijwillige basis, u bent niets verplicht dan alleen het nemen van een hut op de overtochten van KIEL naar OSLO en VISA VERSA.
Na het eten gaan we meestal naar een der meerdere lokaties waar levende muziekoptredens zijn, om te luisteren naar een eveneens meestal goede band, maar er is werkelijk van alles te doen aan boord welke het reizen per COLORLINE tot een MINICRUISE maken gelijkend op een echte CRUISE.
Er zijn speelautomaten, er is entertainment, er zijn een casino, bioscoop, internetcafe, winkels, supermarkt, etc, etc.
Kinderen worden zeker niet vergeten, en in de vakantie perioden nog sterker, is er ook van alles te doen, SHOWTIME voor kinderen, optredens van goochelaars, Clowns, spelletjes onder begeleiding, ballenbak voor de allerkleinsten.
Daar we zoals eerder gesteld toch vroeg van huis gingen gaan wij meestal na SHOWTIME (het optreden van een wat grotere artiest(e) naar ons bedje toe, en is het meestal zo rond 24.00 uur.
We slapen dan tot de andere morgen 07.00 uur, dus is er sprake van een normale nachtrust, toilet, scheren, douche, etc, etc
Vanaf 07.00 uur wederom een uitgebreid ontbijt met alles er op en er aan, (gekookte eieren hard of zacht, gebakken eieren, roerei, gebakken aardappelen, uitgebakken spek, diverse soorten brood en nog veel meer beleg in alle soorten om zo nog maar wat te noemen, dus weer feest.
Na het ontbijt is er nog ruimschoots voldoende tijd om het OSLOFJORD steeds smaller te zien worden en uiteindelijk het afmeren van het schip te volgen vanaf een van de dekken
Dan naar de auto's en om 10.30 uur staat u op Noorse bodem en aan de rand van de stad.
Even nog de douane, gaat meestal heel snel, en zelf nooit en in geen enkele vorm last van gehad, meestal heel vriendelijk.
Wij rijden dan nog een half uurtje in de drukte van de grote stad OSLO, om vervolgens de rest van onze vakantie te genieten van rust, ruimte en het verder heerlijke Noorwegen.
Na ongeveer twee uur rijden, het is dan 12.30 - 13.00 uur, en zijn dan in UVDAL (RODBERG) waar we onze caravan hebben staan.
Maken dan in een paar uurjes onze caravan weer bewoonbaar voor korte of langere tijd, en dan is het wederom een normale dag, en is het de daarop volgende dagen alleen nog maar genieten van het land en de bevolking die ons zo geliefd zijn.

Terugreis,

Wordt door ons gemaakt op dezelfde wijze.
Vanaf onze standplaats, de camping UVDAL-RESORT een tiental kilometers voorbij RODBERG en richting GEILO, is het een 2 a 2,5 uur rijden naar de colorline in OSLO.
Als we om 13.00 uur in OSLO willen zijn, moeten we dus om 10.30 uur vertrekken vanaf de camping, om er ruimschoots op tijd te zijn.
Van tijd tot tijd vertrekken we een paar uurtjes vroeger om nog even OSLO aan te doen.
Aanraders, Olympische skischans "HOLMENKOLLEN", het beeldenpark "VIGELANDPARK" en misschien nog even het koninklijkpaleis.
Deze bezoekjes vragen niet zoveel tijd, en kunnen misschien nog een aanvulling betekenen op uw bezoek aan Noorwegen.

BOVENSTAANDE ZAKEN GEVEN EEN BEELD VAN ONZE AANPAK M.B.T. HET REIZEN NAAR NOORWEGEN, MAAR ER ZIJN VEEL MOGELIJKHEDEN ZOALS IK EERDER AAN HEB GEGEVEN, MAAR MAAK VAN UW PLANNING GEEN HAASTWERK.

www.colorline.com Overtocht o.a. naar Noorwegen
www.colorline.no Overtocht o.a. naar Noorwegen
www.noorwegen.pagina.nl Algemene informatie over van alles en nog wat
www.noorwegen.org Algemene informatie over van alles en nog wat
www.fjordline.no Overtocht o.a. naar Noorwegen
www.stenaline.com Overtocht o.a. naar Noorwegen
www.stenaline.no Overtocht o.a. naar Noorwegen
www.siljaline.com Overtocht naar Finland
www.anwb.nl Algemene reisinformatie en routeplanner

maandag 14 januari 2008

Hardangervidda in de winter


Hardangervidda is het grootste bergplateau van noord Europa en een groot nationaal natuurgebied in Noorwegen welk elk jaar door vele tienduizenden toeristen wordt bezocht om verschillende redenen.
De een komt niet verder als het doorkruisen van het natuurgbied met de auto, terwijl de ander dit zelfde doet met de fiets, of zelfs wandelend.
Anderen gaan van de hoofdweg af, gaan werkelijk wandelend of met de mountainbike de hoogvlakte in, en vaak voor vele dagen en nachten.
In de winter is de hoogvlakte stil en verlaten, met name om reden dat er zeer lage temperaturen voor kunnen komen, tot zelfs min 40 graden Celsius, en er erg veel sneeuw valt.
Toch is de Hardangervidda in de winter open, althans de hoofdweg (weg nummer 7) welke loopt van GEILO naar EIDFJORD, daar deze weg van (groot) economisch belang is, naast het feit dat er honderden kilometers omgereden zouden moeten worden om van GEILO naar EIDFJORD te komen of andersom.
Het open zijn van de verbindingsweg tussen de twee eerder genoemde plaatsen moet onder voorbehoud gezien worden, daar sneeuwval de weg door de VIDDA totaal onbegaanbaar gemaakt kan hebben.
Aan beiden zijde van de VIDDA is dan ook een opstelplaats voor motorvoertuigen gemaakt zoals we die in Nederland kennen bij veerdiensten.
Als de doorgang door de VIDDA te gevaarlijk is door zware sneeuwval, dan is de slagboom dicht, en knipperen er rode lampen.
Het is dan opstellen zoals we in Nederland kennen bij veerdiensten, en verder afwachten wanneer de sneeuwschuivers de weg vrij gaan maken, en bij regelmaat geassisteerd door grote sneeuwblazers, welke de sneeuw vele tientallen meters de lucht in blazen. Dit laatste is te vergelijken met de waterstraal van grote blusboten en de havens van Rotterdam en Amsterdam.
Het kan zelfs voorkomen dat de combinatie van sneeuwval en sterke wind het voor de sneeuwmachines ook niet meer werkzaam is, en dat er op beter weer gewacht zal moeten worden.
Bij het doorkruisen van de VIDDA is het dan ook altijd raadzaam om warme kleding en schoeisel te dragen, dekens mee, waxinelichtjes of kaarsen kunnen wonderen doen tegen de koude, en een volle brandstoftank kan de moter van de auto doen blijven draaien, en het interieur van de auto nog enigzins doen verwarmen.
Bovendien is het verstandig de automotor bij extreme koude niet uit te zetten daar je je af kan vragen of hij b.v. na uren nog aan de gang is te krijgen. Een jerrycan met extra brandstof meenemen is zeker niet onverstandig, daar het lang zou kunnen duren voordat er verder gereden zou kunnen worden is wat eten en drinken nooit een overbodige luxe.
Ondanks de berichten hierboven, ben ik in 2005 met mijn schoonzoon de VIDDA doorgereden, bij een buitentemperatuur van minus 25 graden, op dat moment was de VIDDA open, we reden met een VOLVO stationcar V.70 diesel, op nieuwe winterbanden, er was geen zuchtje wind waardoor de koude niet werd opgemerkt, en we hadden een stralend blauwe hemel, en we hebben hier verschrikkelijk van genoten.
Verschillende malen zijn we uit de auto geweest, en door het ontbreken aan wind leek het totaal niet koud, en konden we volstaan met slechts een dikke trui. Beiden hebben we dit ervaren als de mooiste autorit van ons leven, en we hebben het er nog bij regelmaat over.
Minimaal zijn winterbanden in Noorwegen onontbeerijk maar nog beter zijn spijkerbanden welke ook in Noorwegen op de nominatie staan verboden te worden.
Beiden hebben we dit ervaren als de mooiste autorit van ons leven, en we hebben het er nog bij regelmaat over.
Eind Oktober 2006 maakten ik de rit door de VIDDA nog een keer, nu met mijn echtgenote en mijn beiden kleinkinderen Britt toen 14 jaar en Lars toen 10 jaar.
De eerste sneeuw viel net, de hele VIDDA was maagdelijk wit, en iedereen was onder de indruk en stil
Beiden ritten door de VIDDA hebben een dusdanige indruk achter gelaten dat we dezelfde rit in Maart 2008 weer gaan doen, weer met mijn schoonzoon, een vriend van mijn schoonzoon, en eenvriend van mij welke voor het eerst een weekje in September 2007 in Noorwegen was, en na een weekje al helemaal onder de indruk is gekomen van dit prachtige land
We hopen dan op minder mooi weer, en waar we hopen verplicht te worden om achter de sneeuwmachines te moeten rijden.
Waarschijnlijk moet je er een beetje gek voor zijn om zoiets te ondernemen, en dat zijn we dan ook, maar als je van de winter en Noorwegen houdt, dan moet je dit een keer gedaan hebben.
Ik hoor het wel als u het zelf een keer heeft gedaan.
Gaat u vroeg met zomervacantie, b.v. Mei of Juni, dan ligt de VIDDA geheel onder de sneeuw en krijgt u ook een uitstekende indruk van de winter in Noorwegen.

Bij de foto: Opstelplaats aan de zijde van het wintersportplaatsje GEILO.
Het betreft hier een beeld van de webcam welke dag en nacht, en elke 15 minuten een plaatje maakt van genoemde opstelplaats.
Zelf kunt u de actuele beelden oproepen door onderstaand te handelen;
Type in www.rallervegen.com
Ga naar de mogelijkheid van KAMERA / VAERSTASJON en kies voor HAUGASTOL 2, en u ziet hetzelfde plaatje als op de foto echter vrij aktueel en maximaal 14 minuten oud.
HAUGASTOL 3 is vanaf de zelfde toegang naar de vidda echter een andere camera en positie.
HAUGASTOL 1 laat een compilatie zien van in het totaal 28 camera's
Tot besluit is er nog het weerstation (VAERSTASJON), welke heel veel aktuele informatie geeft over temperatuur, belevingstemperatuur, windsnelheid, hoek waaruit de wind waait, etc, etc.
De site geeft verder wat indrukken van de door mij en velen met mij zo geliefde HARDANGERVIDDA.
HAUGASTOL is een toeristencentrum aan de zijde van de HARDANGERVIDDA aan welke het plaatsje GEILO ligt.
Van GEILO naar het toeristencentrum HAUGASTOL is een afstand van 24 kilometer.
Onderweg tussen GEILO en het toeristencentrum HAUGASTOL, komt u langs het hotel-restaurant "JON'S KRO" welk gelegen is aan de rechterzijde van de weg, een absolute aanrader voor minmaaal een kop koffie, en uitermate stijlvol ingerichte gelegenheid die ook in de winter is geopend.
Jon's Kro Tuftelia
Telefoon +4732090206
Bezoekadres 3580 GEILO
Postadres Postboks 136 3581 GEILO
E.mail: sletto@online.no
Gaat u er voorbij dan komt u de volgende 100 kilometer niets meer tegen
Het toeristencentrum is te bereiken onder onderstaande informatie;
Telefoon +4732087674
Fax +4732087564
Mailinfo mail@haugastol.no